Leucyna na stan przedcukrzycowy?
6 lipca 2011, 10:53Najnowsze studium naukowców z Joslin Diabetes Center wykazało, że uwzględnienie w diecie aminokwasu leucyny może pomóc osobom ze stanem przedcukrzycowym lub zespołem metabolicznym.
Otyłość wiąże się z ADHD i zaburzeniami uczenia?
20 lutego 2013, 11:19Amerykańscy naukowcy wpadli na trop prawdopodobnego związku między wysokotłuszczową dietą a dziecięcymi zaburzeniami poznawczymi, np. ADHD.
Statyny mogą zapobiegać przerzutom nowotworowym
16 stycznia 2015, 17:38Badania laboratoryjne prowadzone przez Wydział Medycyny University of Pittsburgh sugerują, że statyny - leki na obniżenie poziomu cholesterolu - mogą być obiecującymi, tanimi środkami zmniejszającymi ryzyko przerzutów guzów nowotworowych. To właśnie przerzuty, a nie oryginalne guzy, najczęściej zabijają osoby cierpiące na nowotwory.
Enzym na zbyt dużą ilość cukru
12 stycznia 2016, 13:31Specjaliści z Centrum Badawczego Szpitala Uniwersytetu w Montrealu odkryli enzym, który może zahamować toksyczny wpływ cukru na narządy ciała.
Duże ilości cukrów nawet u zdrowych podwyższają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
6 października 2017, 12:31Zdrowi ludzie, którzy spożywają dużo cukru, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.
Mikrobiom wpływa na reakcję na leki
4 czerwca 2019, 08:55Bakterie mikrobiomu wpływają na reakcję na leki.
Osiągnięcie polskich naukowców przyspieszy prace nad nowymi terapiami z wykorzystaniem mRNA
10 listopada 2021, 05:07Naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego opracowali nową metodę znakowania mRNA. Pozwoli ona na lepsze monitorowanie cząsteczek mRNA zarówno w komórkach, jak i w całym organizmie. Technologia, stworzona przez zespół pracujący pod kierunkiem prof. Jacka Jemielitego i dr hab. Joanny Kowalskiej, przyspieszy prace nad rozwojem terapii wykorzystujących mRNA.mRNA służą komórkom do produkcji białek.
Zahibernowany człowiek
22 grudnia 2006, 10:28Mitsutaka Uchikoshi, który zaginął ostatnio w zachodniej Japonii, przeżył ponad trzy tygodnie bez jedzenia i picia w temperaturze bliskiej zera. Udało mu się to, ponieważ, jak twierdzą lekarze, zapadł w stan przypominający hibernację.
Przyczyna czy efekt?
14 października 2008, 22:41Większość pacjentów cierpiących na chorobę Parkinsona posiada w swojej krwi zbyt małe ilości witaminy D - informują naukowcy z Emory University School of Medicine. Czy zjawisko to jest przyczyną, czy efektem schorzenia?
Życie, którego jeszcze nie znaliśmy
14 czerwca 2010, 10:31Wydawałoby się, że naszą planetę i jej życie znamy co najmniej dobrze. Ale wcale tak nie jest, wciąż czymś zaskakuje. Ostatnie badania pokazują, że intensywne i całkowicie nieznane nam życie buzuje tam, gdzie trudno nam sięgnąć - pod dnem oceanów.